Uw badkamer laten betegelen?

Schakel een tegelzetter in door gratis offertes aan te vragen.

Gratis - Vrijblijvend

Badkamer betegelen

Wilt u uw badkamer laten betegelen? Op deze pagina leest u alles over badkamertegels, welke soort tegels er zijn en hoe een tegelzetter te werk gaat. Ook geven we u informatie over de gemiddelde kosten voor badkamertegels van keramiek en natuursteen. Wilt u weten waar u precies op moet letten bij de aanschaf van nieuwe badkamertegels? Lees dan snel verder!

Start gratis offerteaanvraag!

Vul het offerteformulier in en ontvang gratis offertes van tegelzetbedrijven uit de regio. Deze offertedienst is geheel gratis en zonder verplichtingen, u zit dus nergens aan vast. Vergelijk en kies de beste badkamerspecialist.De badkamer betegelen: wandtegels en vloertegels

Wanneer u uw nieuwe badkamer laat betegelen, heeft u de keuze uit allerlei soorten badkamertegels. Een specialist maakt onderscheid tussen badkamertegels die geschikt zijn voor het betegelen van de wanden en tegels speciaal voor vloeren.

Zijn wandtegels en vloertegels hetzelfde?

Nee, dit zijn niet dezelfde tegelsoorten. Wandtegels zijn vaak dunner en mogen alleen op wanden geplaatst worden. Het betegelen van de wanden met vloertegels is wel een optie. Dit komt omdat wandtegels dunner zijn dan vloertegels. Hierdoor slijten deze badkamertegels een stuk sneller en kunnen ze breken.

  • Wandegels kosten gemiddeld €9,- tot €70,- per m².
  • Vloertegels hebben een gemiddelde prijs van €13,- tot €160,- per m².

Op deze pagina vindt u meer informatie over de mogelijke premies van een badkamerrenovatie.

dak renovatie

Wat kost een badkamer betegelen?

Een tegelzetter hanteert voor het betegelen van de badkamer een uurtarief. Het gemiddelde uurtarief ligt tussen de €25,- tot €40,-. De ervaring, de werkzaamheden en het oppervlak bepalen de hoogte van het tarief van de tegelzetter.

Nieuwe badkamertegels heeft u al vanaf €9,- per vierkante meter. Wandtegels zijn vaak iets goedkoper dan vloertegels, want wandtegels zijn dunner. De gemiddelde prijs voor goedkope vloertegels beginnen vanaf €13,- per vierkante meter. In de prijstabel vindt u nog meer voorbeelden van gemiddelde prijzen.

Naast vloer- en wandtegels is er natuurlijk nog meer materiaal nodig voor het betegelen van badkamers. Denk hierbij aan lijm, voegmiddel, tegelkruisjes en nog veel meer. De prijzen van de overige materialen liggen tussen de €7,50 tot €20,- per m².

Meer weten over het tarief en een inschatting van de exacte kosten door een expert? Neem contact op met een specialist naar keuze na het invullen van het offerteformulier. U ontvangt tot 5 offertes van verschillende specialisten uit de regio.

Badkamer betegelen kosten 2024

FactorenGemiddelde kosten*
Tegelzetter€25,- tot €40,- per uur
Wandtegels€9,- tot €70,- per m²
Vloertegels€13,- tot €160,- per m²
Materiaal (lijm, voegmiddel, impregneermiddel)€7,50 tot €20,- per m²

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw. Voor exacte prijzen vraagt u kosteloos offertes aan.

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

Een aantal factoren beïnvloeden de prijs voor het betegelen van uw badkamer. Eén van de belangrijkste factoren is het soort tegel waar u voor kiest. Natuursteen of keramische badkamertegels zijn bijvoorbeeld duurder dan betontegels.

Ook het design van de vloer- en wandtegels is van invloed op de prijs. Door te kiezen voor een oudere collectie bespaart u vaak op de prijs, omdat oude collecties met hoge kortingen aangeboden worden.

Andere factoren die de prijs beïnvloeden zijn de arbeidskosten, de benodigde materialen en het oppervlak dat u laat betegelen. Hoe groter het oppervlak, hoe hoger de totaalprijs is.

Wilt u naast het betegelen ook andere aanpassingen doen in de badkamer? Op de pagina badkamer renoveren prijs vindt u meer info.

Badkamer betegelen: hoe gaat een tegelzetter te werk?

Nadat u een keuze heeft gemaakt voor het soort tegel, begint de tegelzetter met de voorbereidingen. Voor een mooi resultaat moet bijvoorbeeld de ondergrond vlak zijn en schoon. Eventuele vuilresten beïnvloeden de hechting van het tegelwerk. Zitten er gaten of scheuren in de wand? Dan repareert de vakman dit eerst.

Een vakman maakt de badkamertegels vast door ze te lijmen of vast te zetten in specie. Hiervoor moet tegellijm en specie gemaakt worden met een speciale mixer. Hij brengt de lijm of specie aan met een tegelkam. De tegel drukt hij dan op de muur of vloer. Met tegelkruisjes en spandraden zorgt de tegelzetter ervoor dat alle vloer- en wandtegels recht liggen met een gelijke voeg.

De laatste stap is het vullen van de voegen. Hiervoor gebruikt de badkamer installateur speciaal voegmiddel of een kit. Ook de randen worden netjes afgedicht met waterdichte kit.


Video: badkamer betegelen

Bekijk in deze video hoe een tegelaar te werk gaat.De badkamer laten betegelen met mooie badkamertegels?

Een tegelzetter zorgt voor het juist betegelen. Vraag offertes aan!
Gratis offertes vergelijken


Welke tegels voor het betegelen van de badkamer?

Een badkamerspecialist maakt onderscheid tussen drie verschillende tegelsoorten, namelijk natuursteen-, keramische- en cement badkamertegels. Natuursteen vloer- en wandtegels komen uit de natuur. Voorbeelden zijn kalksteen, leisteen, graniet of marmer. Het voordeel aan keramische badkamertegels is dat er veel dessins en kleuren mogelijk zijn.

Naast het materiaal, moet u uiteraard ook een keuze maken uit een formaat. Grote badkamertegels zijn zeer geschikt voor vloeren, maar zien we tegenwoordig ook steeds vaker op wanden. Kleine rechthoekige of vierkante badkamertegels zijn er ook in allerlei afmetingen. Kleine tegeltjes worden vaak in een mat geplaatst, hierdoor gaat het betegelen een stuk sneller.

dak renovatie

Keramische badkamertegels of natuursteen?

Weet u niet zeker of u natuursteen of keramische badkamertegels wilt? Keramische tegels zijn goedkoper dan natuursteen, maar gaan minder lang mee. Eén van de voordelen van natuursteen is dat het materiaal uniek is omdat het een natuurproduct is. Daarnaast is het materiaal door en door gekleurd en blijft daarom mooi.

De gemiddelde prijzen voor natuursteen liggen tussen de €25,- tot €150,- per vierkante meter.

Keramische vloer- en wandtegels zijn voorzien van een glazuurlaag. Deze glazuurlaag wordt ingebakken in een extreem hete oven de temperatuur is ongeveer 1.000 graden. Wilt u designtegels? Kies dan voor keramische!

Keramische tegels hebben een gemiddelde prijs tussen de €15,- en de €180,- per m².

Kleine of grote badkamertegels

Kleine mozaïektegels geven een mooi effect aan uw badkamer. De kleine mozaïektegels zijn vaak in een mat geplaatst. Hierdoor gaat het betegelen sneller, maar het voegen kost wel meer tijd. Voordeel van kleine tegels is dat het bepalen van de voeglijnen minder tijd kost en dat kleine afwijkingen niet opvallen. Er is wel meer voegmateriaal nodig.

Wat is het voordeel van grote badkamertegels?

Een praktisch voordeel van grote tegels is dat het betegelen een stuk sneller gaat. Een tegelzetter hoeft immers minder tegels te plaatsen. Dit betekent niet dat de kosten per vierkante meter ook lager zijn. Een ander voordeel is dat een kleine badkamer groter lijkt met grote tegelformaten. Er zijn namelijk minder onderbrekingen (voegen) die de ruimte optisch kleiner maken.

Het belang van een goede ondergrond

Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt ook bij betegelen van badkamers. De ondergrond moet namelijk perfect egaal zijn. Zonder een egale ondergrond, krijgt u geen mooi eindresultaat. Een badkamerspecialist egaliseert de onderlaag daarom eerst voordat hij gaat beginnen aan het tegelzetten.

Wilt u de nieuwe tegels over de oude plaatsen in de badkamer? Betegelen over de oude tegels is geen probleem. Het is dan niet nodig om de onderlaag eerst te egaliseren. De nieuwe tegels worden vastgemaakt met een speciale tegellijm.

dak renovatie

De slipweerstand van badkamertegels

Bij badkamertegels is het belangrijk om te letten op de slipweerstand. Dit is voornamelijk belangrijk voor vloertegels. Een vloertegel kan bijvoorbeeld erg glad worden door water, waardoor u kunt uitglijden. Met vloertegels met een hoge slipweerstand voorkomt u uitglijden. De slipweerstand wordt aangegeven met een R-waarde en de NEN-normering.

R-waarde en NEN-normering?

De R-waarde geeft de weerstaand aan met schoeisel. Deze waarde wordt aangegeven met een R en een cijfer tussen de 9 en 13. Hoe hoger dit cijfer, hoe meer weerstand de tegels bieden. De NEN-EN 13451-1-normering geeft de antislipwaarde aan voor blootsvoets lopen. De normering wordt aangegeven met een A, B of C. Voor badkamertegels is het verstandig om te kiezen voor B of C.

Antislip coating

Zijn de vloertegels of de tegels in de inloopdouche toch glad? Met een antislip-coating maakt u het tegelwerk stroever. De coating blijft ongeveer 3 tot 6 jaar werkzaam, afhankelijk van het gebruik van de badkamer en de dikte van de coating.

Een antislip-coating is geschikt voor porselein, keramiek, steen, marmer en vele andere materialen. De coating is ook erg handig voor een gladde douchebak!

Vloertegels en vloerverwarming

Wilt u ook vloerverwarming laten aanleggen? Of heeft u al vloerverwarming. Dan moet u wel rekening houden met de keuze voor de vloertegels. U heeft namelijk tegels nodig die de warmte goed doorgeven en laten circuleren. Bij een vloertegel die de warmte niet goed doorgeeft, moet u meer stoken.

Let op de warmteweerstand!

Bij de aanschaf van een vloertegel moet u letten op de warmteweerstand. Kies voor materiaal met een warmteweerstand dat kleiner is of gelijk aan R 0.1 m2 K/W. Betonvloeren, natuursteen en keramische badkamertegels zijn zeer geschikt voor het betegelen van een vloer met verwarming.

dak renovatie

Waarop letten bij het kopen van badkamertegels?

Bij de aanschaf van nieuwe badkamertegels moet u letten op een aantal zaken. Vloertegels moeten bijvoorbeeld voorzien zijn van een antislipcoating om uitglijden te voorkomen. Let hierbij op de R-waarde en de NEN-normering.

Controleer daarnaast de PEI-waarde. De PEI-waarde geeft aan hoe slijtvast een tegel is. Voor vloertegels raden tegelzetters een waarde aan aan van minstens 3 of hoger. Wandtegels slijten minder snel, een PEI-waarde van 1 is dan al voldoende.

De tegels hebben veel invloed op de uiteindelijke uitstraling van uw badkamer. Bepaal van tevoren welke kleuren u wilt en welk formaat geschikt is. Het formaat heeft u ook nodig om te berekenen hoeveel tegels u nodig heeft voor de wanden en de vloer.


Tegelzetter inschakelen voor het betegelen van uw badkamer?

Vraag vrijblijvend offertes aan om te vergelijken en bespaar tot wel 40%!
Gratis offertes ontvangen


Tips om te besparen op de kosten van badkamer betegelen

U wilt natuurlijk niet te veel betalen voor het tegelzetten. Wij hebben daarom nog een aantal handige tips voor je. Doe bijvoorbeeld een aantal klusjes zelf. Als je zelf de oude tegels verwijdert, hoeft de tegelzetter dit niet meer te doen en bespaart hij veel tijd. Ook het zelf afvoeren van het afval, zoals tegelrestjes na het snijden, levert een besparing op.
Al onze tips om te besparen:

  • Douche verbouwen: een badkamerspecialist plaatst een douchecabine, inloopdouche of een losse douchebak.
  • Bad installeren: met een bad verhoogt u uw wooncomfort.
  • Toilet vervangen: plaats bijvoorbeeld een staand toilet of een hangend toilet.
  • Nieuwe badkamertegels: met gloednieuwe wand- en vloertegels ziet uw badkamer er weer netjes en verzorgt uit.
  • Nieuw badkamermeubel: kies bijvoorbeeld voor een houten badkamermeubel voor veel opbergruimte.

Zelf badkamer betegelen of uitbesteden aan een badkamerspecialist?

Het is verstandig om een badkamerspecialist in te schakelen voor het betegelen van uw badkamer en plaatsen van sanitair. Een badkamerspecialist heeft beschikking tot alle benodigde gereedschappen en materialen. U hoeft dan geen mixer te huren voor het maken van de tegellijm of specie, of tegelkruisjes en andere hulpmiddelen aan te schaffen. Het beste resultaat krijgt u met een specialist.

Kan ik zelf ook wat doen?

Ja zeker! Door zelf klusjes te doen, bespaart u op de kosten voor het tegelzetten. Het verwijderen van het oude tegelwerk is bijvoorbeeld geschikt om zelf te doen. U kunt daarnaast badkamertegels bestellen bij een tegelzetbedrijf, maar ook zelf kopen bij een bouwmarkt. Let er wel op dat u tegelpakketten koopt met dezelfde productiedatum, om afwijkingen in kleur te voorkomen.

dak renovatie

Uw badkamer goedkoop betegelen? Offertes vergelijken!

Gaat u uw badkamer renoveren en is het nodig om nieuw tegelwerk te laten aanbrengen? Of wilt u mooie nieuwe badkamertegels die helemaal passen bij uw inrichting? Schakel dan een badkamerspecialist in voor het betegelen van de badkamer. U hebt de keuze uit allerlei tegelsoorten, materialen en designs. Er is altijd een tegel die perfect bij uw badkamer past.

Start gratis offerteaanvraag.

Vul het offerteformulier in om gratis en vrijblijvende offertes te ontvangen. Vergelijk deze prijsoffertes en kies eenvoudig de beste badkamerspecialist voor het betegelen.


Gratis offertes vergelijken!