Nieuwe badkamer?

Vraag gratis offertes aan en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Nieuwe badkamer

Een nieuwe badkamer maakt het mogelijk de badkamer van uw dromen te realiseren! Van een luxe inloopdouche tot een groot ligbad voor twee personen: een badkamerspecialist helpt u met het ontwerpen van de nieuwe ruimte en zorgt dat dit aan al uw wensen voldoet. Op zoek naar een vakman?

Start gratis offerteaanvraag.

U ontvangt na uw aanvraag zo snel mogelijk tot 5 offertes in uw mailbox. Vergelijk de verschillende bedrijven en bespaar zo tot 40%!

Overweegt u een nieuwe badkamer te plaatsen? Op deze pagina vindt u informatie over de vele mogelijkheden, leest u wat het ongeveer kost en vindt u bovendien handige bespaartips!Hoeveel kost een nieuwe badkamer?

De kosten voor een nieuwe badkamer zijn afhankelijk van de werkzaamheden die worden uitgevoerd. Voor het leiding werk kunt u rekening houden met een prijs van €350,- tot €850,-, afhankelijk van de omvang van de ruimte.

Voor de afwerking van de vloer betaalt u rond de €30,- tot €180,- per m². Houd er wel rekening mee dat hier de arbeidskosten nog overheen komen, dit zijn alleen de kosten voor de tegels. Door rekening te houden met het soort tegels houdt u zelf invloed op de prijs.

Voor de wandafwerking betaalt u gemiddeld €10,- tot €150,- per m² en badkamermeubels zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer €500,-. Vraag gratis offertes aan voor een precieze prijsindicatie.

Nieuwe badkamer: prijs 2024

OnderdeelGemiddelde prijs*Bijzonderheden
Leidingwerk€350,- tot 850,-Incl. montage
Vloerafwerking€30,- tot €180,-Per m², excl. arbeidskosten
Wandafwerking€10,- tot €150,-Per m², excl. arbeidskosten
Plafondafwerking€15,- tot €200,-Per m², excl. arbeidskosten
BadkamermeubelsVanaf €500,-
Ventilatie€1.500,- tot €3.500,-

*Let op: dit zijn richtprijzen. De exacte prijzen verschillen per badkamerspecialist. Vraag gratis offertes aan.

Hoeveel kost een nieuwe badkamer? Dat hangt onder meer af van het sanitair dat u kiest. In de tabel hieronder vindt u de gemiddelde prijzen voor het sanitair. Een ligbad kost gemiddeld €500,- tot €3.000,-. Het grote verschil in prijs is het verschil tussen een standaard ligbad tot een luxe whirlpool. Hetzelfde geldt voor het andere sanitair, een toilet kost gemiddeld €300,- tot €1.000,- en voor een inloopdouche beginnen de prijzen vanaf €1.000,-.

Sanitair: kosten 2024

OnderdeelGemiddelde prijs*
Ligbad€500,- tot €3.000,-
Toilet€300,- tot €1.000,-
DouchecabineVanaf €400,-
InloopdoucheVanaf €1.000,-
Wastafel€350,- tot €750,-
Kraan€50,- tot €400,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw en montage. Besparen? Vergelijk gratis offertes.

Op deze pagina’s leest u meer over de kosten of werkwijze bij een badkamerrenovatie.


Nieuwe badkamer tegen de laagste kosten?

Vergelijk meerdere badkamerspecialisten en bespaar tot wel 40%!
Gratis offertes vergelijken


Welke factoren beïnvloeden de kosten?

Er zijn meerdere factoren en keuzes die meespelen in het bepalen van de totaalprijs. Hierdoor kunnen de kosten per situatie flink verschillen. Door slim rekening te houden met bepaalde factoren of keuzes, houdt u zelf een grip op de kosten.

Hieronder leest u welke factoren invloed hebben op de totaalkost. Wilt u een exacte prijsindicatie ontvangen voor uw nieuw badkamer? Vraag dan snel gratis offertes aan!

Grootte van de badkamer

Natuurlijk speelt de omvang van de nieuwe badkamer een grote rol in het bepalen van de prijs. Als u een grote nieuwe badkamer laat plaatsen, dan ligt de prijs hoger dan wanneer het gaat om een kleine badkamer met net voldoende ruimte voor een douche en wastafel.

Daar staat tegenover dat u vaak wel een kwantumkorting krijgt als u grote voorraden bestelt. Moet u dus een groot oppervlak aan badkamertegels hebben, dan ligt de prijs per m² over het algemeen lager dan wanneer u maar een klein oppervlak aan tegels nodig heeft.

Design en materialen

Bij het kopen van een nieuwe badkamer, moet u ook nadenken over het design en de materialen. De stijl heeft een grote invloed op de kosten. Wilt u een moderne, strakke badkamer? Een paar belangrijke materialen zijn in dat geval kunststof badkamermeubels, grote keramische tegels en een strakke, glazen douchewand.

Voor een meer industriële uitstraling zijn andere materialen een betere keuze. Veel mensen kiezen voor beton ciré omdat dit waterbestendig is. Het lijkt op echt beton en zorgt daarmee voor een hele stoere sfeer.

U heeft de keuze uit verschillende stijlen, een paar populaire designs zijn:

 • Modern: strak en tijdloos, vaak lichte kleuren.
 • Landelijk: speels, vaak met veel natuurlijke materialen en warme kleuren.
 • Design: speelse, strakke lijnen. Fel kleurgebruik en luxe sanitair.

Wand- en vloerafwerking

Er zijn verschillende manieren om de badkamerwanden en vloeren af te werken. Voor de vloer wordt meestal gekozen voor standaard tegels. Dit is een hygiënische keuze: het is eenvoudig schoon te maken en bovendien waterbestendig. Let bij de keuze voor de tegels op de PEI- en R-waarde. De PEI-waarde geeft iets aan over de slijtvastheid van de tegel, in badkamers is PEI-2 een geschikte keuze. De R-waarde zegt vervolgens iets over de stroefheid. Om te voorkomen dat u uitglijdt is het belangrijk om te kiezen voor tegels met R10.

Tijdens het verbouwen van de badkamer, is het een optie direct te kiezen voor vloerverwarming. Maak deze keuze voordat u de vloer laat afwerken!

Voor de wanden is het naast badkamertegels ook mogelijk om te stucen. Dit is in veel gevallen goedkoper dan betegelen. Wel raden we dan aan om te kiezen voor tegels op de vochtige plekken, zoals boven het bad of onder de douche.

nieuwe badkamer

Sanitair & badkamermeubels

Welk type sanitair u kiest heeft een grote invloed op de totaalprijs. De kosten van een ligbad alleen al lopen uiteen van €500,- tot wel €3.000,-. Er is heel veel keuze in verschillende merken, designs en luxe extra opties. Een eenvoudige douchecabine kunt u bijvoorbeeld al kopen vanaf €400,- terwijl de kosten van een inloopdouche beginnen vanaf €1.000,-. Heeft u een beperkt budget? Houd hier dan rekening mee met de keuze voor uw sanitair! Zo is het mogelijk om oude showmodellen te kopen tegen een lagere prijs, of om te kiezen voor een onbekend merk van goede kwaliteit.

Hoe u het sanitair laat plaatsen heeft invloed op de arbeidskosten. Een losstaand bad is goedkoper te plaatsen dan wanneer u een bad of douche dat ingebouwd wordt. Vraag uw badkamerspecialist daarom naar de mogelijkheden.

Leidingwerken

Bij een nieuwe badkamer, komt vaak ook een nieuwe indeling kijken. Dit houdt in dat er ook leidingwerken uitgevoerd moeten worden. De waterleidingen moeten verplaatst worden naar de juiste plek, en meestal worden deze netjes weggewerkt in de muur zodat er niets van te zien is. Ook moeten er mogelijk nieuwe stopcontacten en lichtpunten aangelegd worden.

Zijn leidingwerken niet nodig omdat u de indeling van de badkamer niet verandert, dan bent u een stuk goedkoper uit. Wilt u besparen op de kosten van een nieuwe badkamer, dan is het slim om hier rekening mee te houden bij het ontwerp.

Let op: laat u een oude badkamer vervangen? Dan raden we, ook als de indeling onveranderd blijft, zeker aan de leidingen te controleren. Het kan zijn dat de leidingen zodanig verouderd zijn dat het leidingwerk toe is aan vervangen. Doe dit voordat u een nieuwe badkamer koopt, zodat u sloopwerk in de toekomst voor een lekkage voorkomt!

Arbeidskosten & afbraakwerken

Houd er rekening mee dat de kosten van de nieuwe badkamer alleen nog niet alles is: u betaalt namelijk ook de arbeidskosten. U betaalt voor het installeren van de nieuwe badkamer en het slopen van de oude badkamer. In veel gevallen bent u ook verantwoordelijk voor de afvoerkosten van het puin dat vrijkomt.

De hoogte van de arbeidskosten verschilt per situatie. Als vuistregel kunt u nemen dat de arbeidskosten ongeveer 50% bedragen van de kosten van een nieuwe badkamer.

Klein budget?

Ook dan is een nieuwe badkamer zeker een mogelijkheid! Geef uw budget aan bij de badkamerspecialist, en hij houdt hier rekening mee met het ontwerp, het sanitair en de overige materialen!

Hoe besparen op een nieuwe badkamer?

Tegen een lage prijs een nieuwe badkamer plaatsen? Hieronder geven we u een paar praktische tips om de kosten zo laag mogelijk te houden!

 1. Behoud dezelfde indeling: zo voorkomt u hoge arbeidskosten, doordat de leidingen niet verplaatst hoeven worden.
 2. Kies goedkoop sanitair: ga voor merkloos sanitair of koop oudere lijnen van A-merken. Eventueel is het kopen van showroommodellen ook een optie om te besparen.
 3. Kies een zzp’er: in veel gevallen zijn zzp’ers goedkoper qua arbeidskosten dan grote bedrijven, omdat ze geen bedrijfspand hoeven te faciliteren.
 4. Kies goedkope tegels: ga voor keramische tegels in plaats van natuursteen of kies zelfs voor stucwerk als afwerking van de wanden.
 5. Koop restpartijen op: om te besparen op de tegels, is het mogelijk om naar een tegelzaak te gaan en een restpartij op te kopen. Let wel op dat dit (inclusief snijverlies) genoeg is voor uw badkamer.
 6. Verlaagd btw-tarief: wanneer uw huis minimaal 10 jaar oud is, profiteert u van een verlaagd btw-tarief op het plaatsen en installeren van sanitair! Meer hierover leest u op: belgium.be.
 7. Vraag een premie aan: er zijn verschillende premies die u kunt aanvragen om op de kosten te besparen. De Vlaamse Renovatiepremie is een premie van 20% of 30% van goedgekeurde facturen en met de aanpassingspremie. Op vlaanderen.be en op wonenvlaanderen.be leest u meer over de premiemogelijkheden. Benieuwd welke plaatselijke premies u kunt aanvragen? Deze vindt u via premiezoeker.be.

Besparen op de prijs van een nieuwe badkamer?

Vergelijk gratis offertes en kies de vakman met het beste aanbod!

Nieuwe badkamer kopen: waarop moet ik letten?

Het kopen van een nieuwe badkamer is niet iets dat u vaak zult doen in uw leven. Doe daarom goed onderzoek en bereid u goed voor op de gesprekken met de badkamer installateur! Vraag uzelf af welke stijl u mooi vindt en welk sanitair u wilt hebben.

Hieronder geven we u een paar tips en aandachtspunten voor het kopen van een nieuwe badkamer. Wilt u zeker weten dat u niet te veel betaalt? Maak dan gratis gebruik van onze offerteservice!

Bepaal het budget & maak een plan

De eerste stap in het kopen van een nieuwe badkamer, is het budget bepalen: wat wilt u ongeveer uitgeven? Dit bepaalt namelijk in welke mate u kunt kiezen voor bepaalde tegels, sanitair of andere opties. Doe online alvast wat onderzoek, zodat u weet wat een hangtoilet, een ligbad of een regendouche ongeveer kost. Zo weet u of uw wensen reëel zijn in betrekking met uw budget.

Heeft u een klein budget dan is het slim om rekening te houden met de materiaalkosten, terwijl u bij een ruim budget juist veel keuze heeft.

Vraag uzelf ook af wat u wilt: welk sanitair wilt u? Wilt u een ligbad houden of ligt er toch niemand meer in nu de kinderen groot zijn? Wilt u een luxe douchecabine met alles erop en eraan of toch een praktische inloopdouche zonder hoge instap?

Het is slim om ook rekening te houden met de toekomst. Hoe lang kunt u nog genieten van een luxe ligbad totdat u hier niet meer gemakkelijk in- en uit kunt stappen. Het is zonde als u over 5 tot 10 jaar alweer een renovatie moet uitvoeren.

Hoe groot is de badkamer?

Kijk ook eens naar de afmetingen van de ruimte. Hoe groot is de badkamer eigenlijk? Is er voldoende ruimte voor dat ligbad dat u graag wil of moet u daarvoor de bestaande badkamer eerst vergroten? Dit is in veel gevallen mogelijk, maar zorgt wel voor flink hogere kosten.

Bij een grote badkamer zijn meer opties, maar dat betekent niet dat u bij een kleine badkamer geen keuzes heeft! Een ervaren badkamerspecialist heeft voldoende ervaring met verschillende slimme oplossingen voor kleine badkamers.

nieuwe badkamer

Welke stijl: landelijk tot modern

Vraag uzelf af welke stijl badkamer u wilt. Er zijn veel verschillende stijlen om uit te kiezen: kies iets dat past bij de rest van uw woning, uw eigen stijl en voldoet aan uw wensen.

Een landelijke stijl badkamer kenmerkt zich vooral door een speels ontwerp met veel warme en natuurlijke materialen. Dit is met name geschikt voor grote badkamers, maar ook in een kleine badkamer kunt u een landelijke sfeer creëren met bijvoorbeeld hout en open kasten.

Een moderne stijl is een stuk strakker. Vaak worden hier lichte kleuren bij gebruikt, waardoor de ruimte groter lijkt. Momenteel zijn zwarte stalen douchewanden populair, net als grote, lichte spiegels.

Hoeveel opbergruimte heb ik nodig?

Vraag uzelf af hoeveel bergruimte u nodig heeft. Wilt u alleen de handdoeken in de badkamer bewaren of vindt u het belangrijk dat u ook alle schoonmaakmiddelen en zeep hier op kunt bergen? Er is vaak voldoende ruimte voor opbergen, zeker als u in de hoogte werkt.

Geen ruimte voor een brede kast? Kies dan voor een hoge smalle kast! Dit benadrukt de hoogte van de badkamer en benut bovendien ruimte die anders ongebruikt blijft.

Welk sanitair wilt u?

Kies van te voren welk sanitair u belangrijk vindt en wat er in de nieuwe badkamer terug moet keren. Bij grote badkamers is er vaak ruimte voor al het sanitair: vraag u in dat geval af of u dit ook belangrijk vindt. Wilt u echt een ligbad of heeft u meer aan extra veel opbergruimte?

Bij een kleine badkamer moeten er vaker meer harde keuzes gemaakt worden. Wilt u een ligbad in de badkamer? Dan zult u waarschijnlijk een klein badkamermeubel kiezen of een tweede toilet weglaten. Eventueel is het ook mogelijk om te kiezen voor een bad waarin u ook kunt douchen om ruimte te besparen.

Nieuwe badkamer plaatsen?

Vind snel een badkamer expert in uw regio en bespaar tot 40%!

Nieuwe badkamer plaatsen: specialist inschakelen!

Bij het installeren van een nieuwe badkamer, is het aan te raden een badkamerspecialist in te schakelen.

Waarom?

Een vakman helpt u van A tot Z, van het ontwerp tot aan de montage. U bent verzekerd van het beste resultaat en voorkomt vervelende beschadigingen door een verkeerde installatie. Bovendien neemt een verbouwing minder tijd in beslag met de hulp van een vakman: zo kunt u zo snel mogelijk weer douchen in uw eigen douche!

De grootste voordelen van een specialist op een rij:

 • 1. De verbouwing is sneller voorbij, zodat u snel weer gebruik kunt maken van uw sanitair.
 • 2. U krijgt een persoonlijk advies bij het ontwerp en de montage.
 • 3. U bent verzekerd van de beste kwaliteit.
 • 4. Het voorkomt de kans op beschadigingen of lekkages door een verkeerde installatie.
 • 5. De badkamer wordt nauwkeurig opgemeten waardoor er geen risico op meetfouten is.

Hoe lang duurt de plaatsing?

De plaatsing van een nieuwe badkamer neemt 12 tot 20 werkdagen in beslag, afhankelijk van de specifieke werkzaamheden. Moet de oude badkamer gesloopt worden en de leidingen verlegd? Dan neemt de klus meer tijd in beslag dan wanneer alle leidingen in een nieuwbouwhuis al op de juiste plek zitten.

Let op: na het kopen van een badkamer kan het zijn dat u nog enkele maanden moet wachten voordat de badkamerspecialist tijd heeft uw badkamer te installeren.

Nieuwe badkamer: tips!

Gaat u binnenkort een nieuwe badkamer kopen? Hieronder geven we u een paar tips, zodat u goed voorbereid bent.

 • Bereid u goed voor op het eerste gesprek. Weet wat u wilt, wat uw budget is en welke stijl u mooi vindt. Zo kan de badkamerspecialist direct aan de slag.
 • Kies een lokaal badkamerbedrijf: zo houdt u de voorrijkosten en eventuele leveringskosten zo laag mogelijk.
 • Regel een alternatieve doucheruimte. Misschien kunt u in de sportschool of bij het zwembad douchen. Is dit geen optie, kijk dan of u bij familie, vrienden of buren even kunt douchen.
 • Meet de ruimte zelf alvast op, zodat u een duidelijk beeld heeft van de mogelijkheden. Zo kunt u zelf eventueel alvast wat spelen met de indeling en weet u wat u precies wilt.
 • Weet u dat u in de komende jaren nog eens gaat verhuizen? Kies dan voor een tijdloze badkamer zonder te veel felle kleuren. Dit verkoopt beter dan een hele specifieke design badkamer.
 • Houd ook rekening met de toekomst. Misschien bent u nu nog goed ter been, maar dat kan over 5 of 10 jaar al heel anders zijn.
 • Kijk ook eens naar uw leefsituatie. Heeft u kleine kinderen waarbij een ligbad heel praktisch is? Of heeft u een gezin vol pubers die elke ochtend staan te dringen in de badkamer? In het laatste geval is een ruime wastafel bijvoorbeeld prettiger.

nieuwe badkamer

Nieuwe badkamer plaatsen? Bespaar op de kosten!

Wilt u binnenkort een nieuwe badkamer laten plaatsen? Schakel de hulp van een badkamerspecialist in zodat u verzekerd bent van het beste resultaat. De vakman helpt met het opstellen van een badkamerontwerp en het installeren van uw sanitair: zo heeft u maar één aanspreekpunt nodig! Op zoek naar een specialist?

Start nu uw gratis offerteaanvraag.

Wij zorgen ervoor dat u na uw aanvraag zo spoedig mogelijk offertes ontvangt, maximaal 5! Nu kunt u de verschillende prijzen met elkaar vergelijken. Kies de vakman met het beste aanbod om zo tot wel 40% op de kosten te besparen. De aanvraag is gratis en zonder verplichtingen, dus u zit nergens aan vast.


Gratis offertes vergelijken!