Benieuwd naar premies voor een badkamerrenovatie?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Premies voor badkamerrenovatie in 2024: alle informatie op een rijtje

Met een premie voor uw badkamerrenovatie in 2024, krijgt u een deel van de investering weer terug. Hoeveel u terugkrijgt hangt af van de werken, de premie en het bedrag dat u uitgeeft aan de verbouwing. Benieuwd wat een badkamerrenovatie ongeveer kost?

Start gratis offerteaanvraag.

Na uw aanvraag ontvangt u tot 5 offertes van experts in uw regio. Vergelijk en bespaar zo tot wel 40% op de kosten!

Op deze pagina vindt u praktische informatie over de premies voor een badkamerrenovatie. U leest hier waar u recht op hebt en op welke manier u een deel van de investering weer terug kunt verdienen. Zo kunt u zelfs met een klein budget uw badkamer renoveren!Heb ik recht op de overkoepelende renovatiepremie badkamer?

De eerste premie beschikbaar voor een badkamerrenovatie in 2024, is de overkoepelende renovatiepremie. U kunt de renovatiepremie aanvragen als u werken uitvoert aan uw sanitair, zoals het vervangen van het toilet of de douche. De hoogte van de premie, 20% of 30% van goedgekeurde facturen, hangt af van uw inkomen.

Hieronder leest u meer over de renovatiepremie bij een badkamer renovatie of vraag gratis offertes aan voor meer informatie.

Welke werken komen in aanmerking voor de renovatiepremie?

Niet alle werken aan de badkamer komen in aanmerking voor de renovatiepremie. Het gaat hierbij specifiek om werken aan het sanitair.

Het gaat om onder meer:

 • De vernieuwing van uw bestaande sanitair of het plaatsen van maximaal 1 douche, 1 ligbad, 2 wastafels en 1 wc mits deze nog niet aanwezig zijn in het huis.
 • Al het kraan- en leidingwerk.
 • Alle leidingwerk voor de afvoer van het gebruikte water.

Er zijn ook verschillende werken die niet in aanmerking komen voor deze premie. Als u kiest voor een luxe bubbelbad of stoomdouche bijvoorbeeld, net zoals de badkameraccessoires en badkamermeubels. Laat u een tweede toilet plaatsen, dan valt ook dit niet onder de premie en de betegeling van uw badkamer of toilet is ook voor eigen kosten.

Meer weten over de renovatiepremie? Lees dan verder op vlaanderen.be

nieuwe badkamer

Andere voorwaarden waaraan u moet voldoen

Om in aanmerking te komen voor deze premie, moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. Allereerst is het belangrijk dat het gaat om een woning van minimaal 30 jaar oud. Is de woning nieuwer dan dat, dan komt u niet in aanmerking voor deze premie. Ook moet het gaan om een pand dat hoofdzakelijk wordt gebruikt als privéwoning en niet als bedrijf of kantoorpand. Kamers en studentenkamers komen niet in aanmerking voor deze premie.

Aan de facturen worden ook voorwaarden gesteld. De facturen mogen maximaal 2 jaar oud zijn en u moet in ieder geval €2.500,- aan facturen kunnen overleggen. Deze moeten bovendien op naam staan van de aanvrager van de premie.

Tot slot wordt er gekeken naar het inkomen van de aanvrager. Dit bepaalt ook de hoogte van de premie. Om in aanmerking te komen mag het inkomen in 2024 niet hoger zijn dan €44.620,- voor alleenstaanden. Voor personen ten laste wordt het maximale inkomen verhoogd met €3.750,- per persoon ten laste.

Hoe hoog is de renovatiepremie voor badkamerrenovatie in 2024?

De Vlaamse renovatiepremie bedraagt 20% of 30% van de goedgekeurde facturen. De hoogte van de premie wordt bepaald door uw (gezamenlijk) inkomen.

U krijgt een premie van 30% van de goedgekeurde facturen als uw inkomen niet meer is dan:

 • €31.870,- voor alleenstaanden.
 • €44.620,- voor alleenstaanden met 1 persoon ten laste of gehuwden en samenwonenden.
 • €44.620,- voor alleenstaanden of gehuwden met 1 persoon ten laste en €3.570,- extra per persoon ten laste.
Is uw inkomen hoger dan dit maar lager dan het maximale inkomen? Dan komt u in aanmerking voor een premie van 20% van de goedgekeurde facturen.


Badkamerrenovatie met premie laten uitvoeren?

Vergelijk gratis offertes en vind een erkend vakman in uw regio!
Gratis offertes vergelijken


Wanneer heb ik recht op de aanpassingspremie voor de badkamer?

Een tweede optie, is de aanpassingspremie voor de badkamer renovatie. Deze is geschikt voor 65+ers die hun badkamer moeten aanpassen vanwege hun leeftijd. Denk aan het plaatsen van een verhoogd toilet zodat zij makkelijker kunnen gaan zitten, of het vervangen van een ligbad door een handige inloopdouche.

Hieronder leest u meer over deze subsidie voor een badkamer renovatie. Wilt u een badkamer installateur inschakelen? Vraag dan snel gratis offertes aan!

Welke werken komen in aanmerking?

Er zijn verschillende werken die in aanmerking komen voor de aanpassingspremie.

Het gaat hierbij met name om:

 • Technische installaties of hulpmiddelen.
 • Verbouwingen om de toegankelijkheid in huis te vergroten.
Dit betekent dat aanpassingen aan de badkamer voor een bejaarde persoon in aanmerking komen. Gaat het om de verbouwing van een tweede badkamer, dan komt dit alleen in aanmerking voor een premie als deze zich op een andere woonverdieping bevindt dan de eerste badkamer.

Soms moeten badkamerspecialisten handgrepen of andere steunmiddelen aanbrengen in badkamers of wc’s. Ook deze werkzaamheden komen in aanmerking voor de aanpassingspremie, net als het plaatsen van een nieuw toilet of eventueel zelfs een tweede toilet op een andere woonlaag.

Leeftijd en andere voorwaarden

Uiteraard zitten er voorwaarden aan de aanpassingspremie. Zo moet de bewoner of een inwonend gezinslid minimaal 65 jaar oud zijn op het moment van aanvraag. Bovendien moet de inwonende oudere een bloedverwant zijn tot de tweede graad. Is dit niet het geval dan krijgt de bewoner geen premie voor de aanpassingen.

Ook worden er voorwaarden gesteld aan het inkomen.

Het gezamenlijk inkomen mag niet meer zijn dan:

 • €31.870,- voor alleenstaanden.
 • €44.620,- voor alleenstaanden of gehuwden met één persoon ten laste, te verhogen met €3.750,- per extra persoon ten laste.

De facturen die u overhandigt mogen niet ouder zijn dan twee jaar op het moment van aanvragen. Bovendien moet u minimaal €1.200,- uitgeven aan de verbouwing.

Besparen op uw badkamerrenovatie?

Vind een goedkope badkamerspecialist in uw regio en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Hoe hoog is de aanpassingspremie?

De hoogte van de aanpassingspremie is afhankelijk van het bedrag dat u uitgeeft aan de aanpassingen. De subsidie voor de aanpassing in uw badkamer is 50% van de goedgekeurde facturen. Hierbij wordt het bedrag naar het tiental beneden afgerond. Ook is de premie ongeacht de investering nooit hoger dan €1.250,-.

Verlaagde btw

Als u de badkamer gaat verbouwen komt u mogelijk in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief. U betaalt dan slechts 6% btw in plaats van de gebruikelijke 21%. Meer over het verlaagde btw-tarief leest u op belgium.be.

Wanneer u in aanmerking komt

Natuurlijk zijn er een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor het verlaagde btw-tarief. Zo moet uw huis minimaal 10 jaar oud zijn. Ook is het belangrijk dat het huis uitsluitend of hoofdzakelijk wordt gebruikt als privéwoning. Tot slot is het belangrijk dat de renovatiewerken gefactureerd worden naar de eindgebruiker.

Hoe kan ik premies aanvragen?

Hoe u de premie aanvraagt verschilt per subsidie.

 • De Vlaamse renovatiepremie: sinds kort kunt u de Vlaamse renovatiepremie online aanvragen via het formulier op vlaanderen.be. Dit doet u nadat de werken uitgevoerd én betaald zijn.
 • De aanpassingspremie: de aanpassingspremie moet u per post aanvragen. U kunt het formulier downloaden via wonenvlaanderen.be. Vul dit formulier in en stuur dit samen met duidelijke bewijsmaterialen op naar Wonen-Vlaanderen.

Is het mogelijk premies te combineren?

Ja, het is mogelijk om eventueel verschillende premies te combineren. Dit is bijvoorbeeld het geval als u voldoet aan verschillende voorwaarden van zowel de renovatiepremie als de aanpassingspremie. Hierbij geldt wel dat u niet meerdere premies kunt aanvragen voor dezelfde facturen.

U kunt de premie aanvragen ongeacht het btw-tarief dat u betaalt. Ook als u profiteert van een verlaagd btw-tarief komt u dus in aanmerking voor de aanpassingspremie of renovatiepremie.

Op deze pagina’s kunt u meer lezen over een badkamerrenovatie, de kosten van een badkamerrenovatie en een kleine badkamer renoveren.

nieuwe badkamer

Badkamerrenovatie met premie laten uitvoeren? Vergelijk offertes!

Wilt u uw badkamer renoveren en in aanmerking komen voor een premie? Schakel dan een vakman in via onze gratis offerteservice: zo weet u zeker dat u te maken heeft met een erkend specialist, zodat u in aanmerking komt voor een mooie premie. Op zoek naar een expert in uw regio?

Start nu uw gratis offerteaanvraag.

Na de aanvraag ontvangt u zo snel mogelijk tot 5 offertes van experts in uw regio. Vergelijk de verschillende prijzen en kies zo voor de vakman met het beste aanbod! Op deze manier bespaart u tot wel 40% op de totaalprijs. De offerteaanvraag is gratis en verder helemaal vrijblijvend, dus u zit nergens aan vast.


Gratis offertes vergelijken!